Şaman Davulunun Ruhu

Şaman Davulunun Ruhu
  • 0
  • 183
  • 20 Şubat 2024
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Şaman Davulunun Ruhu

Hale İşsever Gül ile Bir Söyleşi

Sevgili Hale ile yolumuz Sathmahal Gülistan’da kesişti. Birlikte Fatma Meryem Suna üstadımızdan nice eğitimler aldık, nice çalışmalarda yer aldık. SATH Bilinç Okulu’nun eğitmenlerinden olduk. Uzun vakittir kolkolayız onunla.

Öncesinde Çanakkale’de bir köyde yaşayan bir kadın varmış, ne güzel şaman davulları yapıyormuş diyerek takip ediyordum instagram sayfasını. Sonrasında tanıştığımızda da sadece şaman davulu yapmadığını komple bir sanatçı olduğuna şahitlik ettim zaman içinde. Hale ile farklı konularda sohbet edebiliriz bu sebeple. Fakat ilk olarak yaptığı şaman davulları üzerine konuşalım istedik. “Defkush” adını verdiği davulların her birinin ayrı ruhu var.

Hasan Sonsuz: Hoşgeldin Hale. Öncelikle şunu sormak istiyorum: Şaman Davulu yapmaya başlayan süreç nasıl oldu senin için?

Hale: Selamlar Hasan. hoşbuldum. Aslını söylemek gerekirse “Şaman Davulu” olarak başlamadı süreç. 2010 yılında, çektiğim kısa filmlerimden birine aksesuar olarak üzerinde kuş desenleri olan bir bendir resimlemiştim. Setin son günü patladı. İşini tamamladı diye atmak üzereydim ki, Japon bir set fotoğrafçımız vardı “Atılır mı bu. Başka bir etkisi var bunun. Ben yapıştırıp saklarım. Bana verir misin?” dedi. Verdim. Sonra süreç dostlara hediye olarak bendirlerin üzerini resimleyerek devam etti bir süre. Ta ki bir gün bir arkadaşım “ücreti nedir kendime hediye etmek istiyorum” diyene kadar. Bu benim için yeni bir alan açmış oldu. Kısa zaman sonra da yaptığım çalışmaları gören bir üstad “Bunların Şaman Davulu olduğun farkındasın değil mi? Her birinin bir ruhu var.” deyince asıl şeklini almaya başladı.

Uzunca bir zaman “Şaman Davulu” demekten imtina ettim. O sırada üzerlerine hep kuş deseni çalıştığımdan “Defkuş” adı doğdu. Ve sonrası bugüne kadar geldi.

Hasan Sonsuz: Senin yaptığın Defkuşların bir ruhu var. Bunu nasıl anlatabilirsin? Nasıl bir hazırlanma sürecinden geçiyor. Üzerine çizdiğin muhteşem desenler mi ruhu katıyor. Yoksa ruh mu desenleri belirliyor? Yumurta mı tavuktan gibi mi bu? Bu işin sürecinin sırrı nerede?

Hale: İşin ruhu kişiye özel tasarlanmasında ve bir niyet üzere yola çıkılmasıyla başlıyor. Ben de bir davul istiyorumdan ziyade, taliplik ilkesi çalışıyor. Bir davula sahip olmak ya da davul çalmak arzusuna değil, bu nesne aracılığıyla ihtiyacını nasıl karşılayabileceğine dair bir farkındalık yaratılmış oluyor niyetle giriş yapınca.

Davul sesiyle çağırıcı bir özelliğe sahip. Yaydığı titreşimi boşluğa bırakmak yerine bir niyete bağlıyoruz. Çoğul konuştum burada çünkü talip olan teslim ettiği niyetle sürecin içinde oluyor baştan sona.

Benim için bu ilişkinin netleşmesi, Meryem Üstad’ın davullarını yaparken bilince çıktı. Henüz onunla şahsen tanışmıyorduk ancak teslim edilen niyet o kadar sarsılmaz ve emindi ki, yaratım esnasında bizi hizaya çekti. Biz de niyetimizi aynı hizaya çapaladık.

Senin de bilindiğin gibi titreşim şekillendirme özelliğine sahip. Belirli tekrarlı ritim bir patern oluşturuyor. O da hareketi yaratıyor. Tekrar eden ses maddeye rehberlik ediyor bir nevi.

Sembollerin de fonetik yani ses enerjisi karşılıkları var. Bu sesle ilişkili olan enerji formu, sesin enerjisiyle bütünleşerek daha güçlü bir tesir yaratıyor. Buna “sembollerin bedenleri” deniyor. Dolayısıyla davulumuzun üzerine yerleştireceğimiz sembolün seçimi, tasarımı da çok önemli.

Sonrasında ise işin ritüeller kısmı başlıyor. Yeni bir form yaratmak üzere bize malzeme olan doğanın bitki ve hayvan aleminden parçalarına sunduğumuz şükranlarımız, sayılar aleminin gücünden faydalandığımız düğüm sayılarımız ve bağlama yöntemiyle oluşturduğumuz geometrik form…  Kısaca her bir adım ritüellerle kutsanıyor diyelim.

Bu sembol seçimi süreci nasıl işliyor dersen eğer, orada da vizyon sanatı devreye giriyor. Teslim aldığım niyet ve talep edilen sembolleri alıp bir rüyaya yatıyorum. Şamanik Yolculuk olarak bilinen bu aktif rüya çalışmasında üzerinde olması gerekenler belirginlik kazanıyor.

 

Hasan Sonsuz: Bir kişi bir davula ihtiyacı olup olmadığını nasıl bilir, nereden bilir? Yani bu bir heves olmamalı diye düşünüyorum. Spiritüel yola girdik, bir de davulumuz olsun diyerek alıp evinin duvarına astığın bir süs eşyası olmamalı diye hissediyorum. Ne dersin?

Hale: Kesinlikle öyle. Davul için “Şaman Atı” tabiri kullanılır. Bir nevi Burak… Duvarda durmak için değil, içsel yolculuklar yapmak için katkı sağlayan bir binektir. Davul çalmak değil, “sürmek” denir örneğin literatürde.

İhtiyaç ise sana gelir. Bu kısmı nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum. İşin mistik kısmı bu çünkü. Bu karnının acıkması gibidir. Yemek yemen gerektiğini nasıl bilirsen davula ihtiyacını da öyle bilirsin.

Bazen rüyanda belirir, bir çalışma esnasında karşına çıkar kimi zaman içine bir his olarak doğar, üstadın varsa bu yolda ya da bir rehberin sana edinmen ve bir süre davulla çalışman gerektiğini bildirebilir. Sesini duyarsın kalp atışında… Bu saydıklarım benden davul talep edenlerin taleplerini dile getirişlerinden örnekler.

Biri şöyle aramıştı örneğin “Davulumu arıyorum. Sizde olabilir mi acaba?” Rüyasında görmüştü.

 

Hasan Sonsuz: Biraz da bizim mirasımızdaki yerimizden bahsedebilir miyiz davul için. “Kam” kelimesi var mesela aklımda ama bu şamanı mı anlatıyor, davulunu mu bilmiyorum. Tabii hepimiz Türkler şamandı bilgisini biliriz de bu aynı zamanda genetiğimizde zaten şamanlıkla bağlantımız olduğu anlamına mı geliyor? Aslında bizler doğuştan şamanlar mıyız da farkında değiliz. Vakti gelince mi uyanıyor bu şamanlık? Ne dersin?

Hale: Kam, Şaman’a karşılık gelen öz Türkçe isimdir. Şaman isminin kökeni 17.yy seyahatnamelerine dayanır. Tunguz dilinde “sihirbaz” gibi bir anlama gelen doğa üstü, mistik güçleri olan kişiye verilen bir isim. Carlos Castenada kitaplarında “Bilgi Adamı” diye bahseder örneğin. Her dilde söylenmesinin kolaylığıyla Avrupalı gezginlerin batıya taşıdığı şaman ismi, 50’li yıllarda da konu üzerine yazılmış en kapsamlı kitabın yazarı Mircea Eliade’nin kitabına “Şamanizm” adını vermesiyle de literatüre dünya çapında yerleşen bir isimdir. “Şaman davulu” dendiği gibi “Kam davulu” da diyebiliriz yani.

Kam ya da şaman uyanmış kişiyi sembolize eder. Bir din ya da inanç biçiminden ziyade, yaşam biçimidir. Varlığın derinlerindeki gerçeği doğada var olan semboller ve işaretler üzerinden okuyabilme becerisi sahibi bir vizyonerdir şaman. Bir rüya ustasıdır.

Şimdi o hepimiz Şamanız kısmına gelince; Ah keşke hepimiz bir şaman olabilsek. Doğamızın, doğal kaynaklarımızın değerini bilebilsek. Doğa ile olan alışverişimizde bir şamanın hürmeti ve hassasiyetiyle ilişki kurabilsek, hayatın temel dört kuvvesi; su, ateş, toprak ve havayla.

 

Hasan Sonsuz: Davulla çalışmak veya davul ile çalışan bir usta ile çalışmak bu yolculukta bize neler katabilir? Nasıl dönüşümler yaratabilir?

Hale: Konumuz davul olduğu için biraz fazla güzelledik doğal olarak. Çok büyük bir anlam yükleyip yüceltmek doğru değil diyerek başlamak isterim bu soruya cevap verirken. Sonuçta bir çok araçtan biridir davul. Davulla yapılan çalışma da bir meditasyon yöntemidir özünde. Etkisi kuvvetli bir araçtır çünkü, derin benlik ya da bilinçaltı çalışmalarında tekrarlı sesin, ritmin yarattığı etki sonuç almayı çabuklaştırır ve kolaylaştırır.

Daha ayrıntılı bilgi isteyenlere “Davulun Rolü” yazımızı okumalarını da tavsiye edebiliriz.

Kısaca, sinir sistemi sürekli kendini regüle ederek çalışır. Günlük yaşamın kargaşası bu regülasyona izin vermeyecek kadar çok duyusal uyaranla doludur. Davul ritmi içsel patikamızda güçlü bir şekilde tekrarlayan nöronsal ateşlemeler yaratarak, diğer duyusal uyaranları engeller. Davulla yapılan şamanik yolculuklar benliğin derinlerine erişimi kolaylıkla sağlar böylece. Bunun için de halı silkelemek örneğini vermek istiyorum. Elimize bir sopa alıp vurduğumuzda daha çok sıkışmış tozu kaldırabiliriz.

Bedenimizin anı kayıtları, onun %75’ini oluşturan sıvıların içindedir. Titreşimin yarattığı etki sıvıyı hareketlendirir ve kayıtlar ortalığa saçılır. Bu anlamda bir usta ile çalışmak önemlidir çünkü bu ortalığa saçılanları toplamak ve değerlendirmek için bilinçli bir yaklaşım gerekir. Aksi dağınıklıktır ve bir işe yaramaz.

Nasıl dönüşümler yarattığını belki de bunu deneyimleyenlere sormak daha anlamlı olur. Paylaşımımızın altına yazmayı seçerlerse güzel olmaz mı sence de?

Yine de kısaca pek çok kişinin yolculuğunda çok derinlere gönülmüş katmanları kaldırmak ve bir film gibi gözünün önüne getirme konusunda, kısa sürede çok büyük fayda sağladı diyebilirim şahitliklerime dayanarak. Bir meselenin özünü görmekte şifanın yarısıdır.

 

Hasan Sonsuz: Defkuşların üzerine çizdiğin enfes resimler var. Bunlar nasıl belirleniyor? Nasıl bir etkisi oluyor?

Hale: Onlar belirlenmiyor bana göre Hasan. Beliriyorlar. Vizyon sanatçısı niyeti sabit olan bir taleple gözlerini zamanın dünyasında kapatıp, şamanın rüyasında açıyor ve orada beliriyor resimler. Başka gerçeklik alanı ya da öte dünyalar olarak adlandırılan, şamanın rüya aleminde beliren vizyon, zamanın dünyasına geldiğinde defkuşların üstüne konuyor. Burada şamanın vizyonerliği kadar niyet sahibinin niyetinin sağlamlığı daha önemli.

Çoğu zaman bu sarsılmaz niyet, -şamanlar buna kutlu amaç diyor-, tam da o anda enerji alanımızın ihtiyacı olan şeyin, bize görsel (resim) olarak ilham olmasını sağlıyor.

 

Hasan Sonsuz: Peki senin davul üzerine çalışman var. Bu atölyede neler yapacaksın?

Evet, online olarak “Şaman Atı” çalışmasını yapıyorum. Şaman davulu sürüş yöntemleri üzerine kurulu bir atölye. 4 hafta sürüyor. Davulla uyumlanma, alan açma, dünyalar arası gezinti rehberliği, alazlama ve diğer arındırma yöntemleri, temel ritüeller gibi şaman davuluyla gezintide ihtiyaç duyulan bilgileri paylaşıyoruz.

Hasan Sonsuz: Başka nasıl çalışmalar yapıyorsun?

Hale: Bununla birlikte Sath Bilinç Okulu’nun “Öz’e Erim” eğitim programında yer alan “Vizyon Sanatı / Görsel Yeti Becerileri” çalışmamız var. “Sath Bilinç Okulu” instagram hesabından veya web sitesinden tarihleri yayınlıyoruz. Ayrıca online olarak “Şaman Anahtarı” programını da düzenliyorum.

Hasan Sonsuz: Çok teşekkürler Hale bu güzel söyleşi için.

Hale: Ben de teşekkür ederim.

Kaynak : https://www.derki.com/ruh/mistik/saman-davulunun-ruhu/

Hale İşsever Gül ile iletişim: 
Instagram: @haleissevergul
web: www.haleissever.com
e-posta: info@haleissever.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir